Thursday, December 2, 2010

Sabar lah hati

Salam,

Di saat menulis n3 ni, perasaan aku penuh dengan rasa sebak dan sedih sangat2. Aku redha dengan setiap ujian Mu Ya Allah tapi kenapa airmata ini tetap jua menitis. Sukarnya nak menenangkan jiwaku di saat ini.

Bila kekenang kembali saat lalu, banyaknya ujianMu padaku. Sehingga aku berasa letih menghadapi semua ini. Tapi perlukah aku berputus asa dan kecewa. Bukankah Engkau janjikan kemanisan di setiap ujian yang Engkau berikan.

Di saat Engkau berikanku kebahagian dengan kehadiran insan baru di dalam rahim, Engkau uji diriku dengan cyst..kemudian kami diuji lagi dengan kes pecah umah.. kemudian aku di uji lagi dengan keracunan makanan dan kini aku di uji lagi dengan iman yang sakit kaki tangan dan mulut.

Entah lah Ya Allah... kuatkah aku utk lalui semua ni... terkadang aku tertanya-tanya apa salahku. Aku hanya manusia biasa Ya Allah, kekadang aku kuat dan kekadang aku menjadi selemah-lemah manusia.

Semoga Engkau sembuhkan penyakit iman..tak sanggup rasanya melihat dia menderita. Andai boleh ditukar ganti segala penderitaan dia kepadaku, aku sanggup.. tapi aku tahu semua ni adalah ujian Engkau buatku.

Semoga hari-hari mendatang akan ada sinar bahagia buat kami sekeluarga..aku benar2 mengharapkannya Ya Allah.


Thursday, November 11, 2010

Muhasabah Diri

Ujian yang tiba membuatkan aku mula muhasabah diri. Mungkin selama ini aku leka akan suruhanNya atau mungkin juga aku perlu tingkatkan lagi keimananku. Sebagai manusia, aku akui memang aku selalu lalai dan ini adalah sebahagian daripada peringatan buatku. Semoga Dia sentiasa memberikanku petunjuk dan hidayah untuk memperbaiki setiap kelemahan yang ada. Aminn

just layan lagu ni...very touching


Hijjaz - Debu-debu Dosa


Sabar

Salam,

Mereka yang sabar akan menerima ganjaran pahala yang tidak terbatas dan memudahkannya untuk menjadi ahli syurga. Firman Allah S.W.T:

Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira. – al-Zumar (39) : 10

Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan; dan kepada Kami-lah kamu semua akan dikembalikan. [Al-Anbiyaa’: 35]

Rasulullah s.a.w. bersabda:

Allah 'Azza wa Jalla telah berfirman: “Apabila saya menguji seorang hamba-Ku dengan buta kedua matanya, kemudian dia sabar, maka Aku akan menggantikannya dengan Syurga. – Hadis riwayat Imam al-Bukhari (no: 5653)

Sesungguhnya amat besar pahala bagi orang yang bersabar.. dan aku juga mahu diberikan ganjaran tersebut. Memang tak dinafikan hati berat menerima ujian yang datang bertimpa-timpa, mungkin ada hikmah yang tersembunyi disebalik kejadian yang menimpa keluargaku.
bak kata pepatah,

"Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari, DIA datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Allah hendak memberi kita pelangi"

------------------------------

Kisah yang menimpa,
9/11/2010 - rumah dipecah masuk..tak tau la angkara siapa. Masa balik umah, pintu n grill terbuka. rasa tak sedap hati je, terus call hubby tanya dia. dia bgtau dah kunci sume pintu . terpaksa panggil jiran untuk masuk umah sbb terlalu takut untuk masuk seorg diri.
bilik utama digeledah...cash money n camera hilang. hari tu juga ke balai polis untuk buat report. polis ade datang umah utk ambil gambar n cap jari.

Hubby yg baru smp gemas terpaksa balik kl semula. mmg rasa dah tak selamat nak tinggal kat situ. hubby try mintak kuarters, tak tau la dapat ke tak. malam td pon tdo tak lene, risau jer. harap Allah melindungi ahli keluargaku.

----------------------------

Sesekali bila difikirkan, banyaknya ujian datang pada masa yang sama. Keadaan aku yang begini dan ditambah pulak dengan rumah dirompak, mmg rasa sedih sgt2..dan tak mampu untuk aku luahkan rasa. Dalam hatiku sentiasa igtkan diri yang Allah hanya menguji umatNya yang Dia sayangi..dan Dia tahu tahap kemampuan umatNya. Aku perlu redha dengan setiap ketentuanNya dan yang paling penting aku harus tabah dan terus kuat untuk mengharungi ape jua ujian yang diberikanNya.

Thursday, October 28, 2010

Ujian tiba lagi..tabahkan hatiku Ya Allah

Salam,

Ye..ujian buatku tiba lagi. sesekali menitis airmataku bila mengenangkan semua ni menimpa diriku. tapi aku sebagai umatNya harus redha dengan setiap ape ujian yang diturunkan.

Selasa, 26/10 - aku ke klinik untuk sahkan kehamilan. doktor scan kandungan memandangkan period aku tidak teratur. nampak kantung baby n dalam masa yang sama doktor kesan ade benda lain jugak..agak besar 6 cm. doktor refer ke hukm utuk pemeriksaan lanjut.

Rabu, 27/10 - Setelah semlm buat temujanji, so ari ni aku datang utk buat pemeriksaan. Rutin biasa bagi ibu mengandung, ambik berat, tekanan darah, ujian air kencing. dah buat sume tu tgg turn utuk scan. punya la lama smp rasa nak tertido kat kerusi. dekat 11.30 am br masuk bilik scan. doktor scan atas tapi tak nampak sgt, pastu scan ikut bawah pulak. lama jugak scan. Dok cakap mmg ade ketumbuhan. dia cakap nnt bincang lebih lanjut kat bilik doktor. Kat bilik doktor, doktor buat pemeriksaaan badan. n then dia sahkan yg aku ade ketumbuhan pada ovari kiri. mmg aku rasa down sgt masa tu, takut pon ade. doktor cakap mgkn kene operate nnt tapi dia masih nak pantau dulu, so kene tgg 3 mgg lagi untuk tindakan lanjut. Memandangkan aku pregnant, jika operate kemungkinan utk gugur adalah 30%.

rasa takut n risau sgt2 sekarang ni. hanya satu aku minta supaya Allah bagi aku kekuatan untuk lalui semua ni.

Wednesday, October 20, 2010

Yes I am .. thanks Allah

Salam..

Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah di atas kurniaanMu ini. Pagi semalam sekali lagi buat upt test untuk betul2 confirmkan yang aku pregnant walaupon ahli farmasi dah pon terangkan yang aku positive pregnant walaupon test dulu tak berapa terang. Mengikut katanya sekiranya alat upt test menunjukkan 2 line, tidak kira terang atau tidak, result tetap positive. Kali ni confirm 2 line terang..maknanya aku positive pregnant..alhamdulillah


2 line pink menunjukkan +ve preggy

buat masa sekarang aku belum lagi ke klinik untuk sahkan pregnant. mengikut perkiraan sendiri, aku sekarang pregnant hampir 8 mgg dan due date bersalin pada 3 june 2011. Kalau sape2 yang nak kira sendiri tarikh due date bersalin boleh g laman web ni


kat laman web ni ade macam2 info. boleh la buat rujukan.

Thursday, October 14, 2010

Confused

Salam,

hmm..pagi2 lagi ari ni dah confused. Pening gak dok pk sama ada pregnant ke tak?

Alkisahnya semalam ade kuar brown spot, igtkan nak period tapi skit je brown spot tu..xde pulak kuar darah cam period. so search la kat internet pasal brown spot ni n baca gak kat forum2 yang ade topik ni. dan akhirnya aku membuat keputusan untuk buat upt test.

bangun pagi tadi, terus buat upt test. nak kata hepi tak jugak, kecewa pun tak tapi agak keliru coz line yang kuar tak jelas. mmg boleh nampak 2 line yang kuar tapi salah satu line tu tak terang sangat. so nak kata preggy ke tak.

so pagi ni search lagi topik pasal upt test lak n then jumpa thread ni
http://ratuhati.com/index.php?option=com_kunena&Itemid=100004&func=view&catid=41&id=12418&limit=15&limitstart=60

banyak gak info kat situ...tapi bagi menghilangkan kekeliruan dihati ni rasanya aku kene tgg beberapa hari lagi atau minggu n then buat test sekali lagi utk confirmkan.

apapon aku sangat berharap kali ini menjadi.. semoga Allah memperkenankan doaku untuk mengandung lagi. aminnn

Friday, October 8, 2010

am i pregnant?

Salam,

pregnant ke aku? period mmg dah lewat hampir 2 minggu. tapi tak boleh nak jangka juga sbb period aku mmg adakalanya lewat. tapi at least tiap bulan dia datang n better than before kawen dulu.

mmg harapan kami untuk menambah anak pada waktu ni...harap sangat kali menjadi. apapon segalanya ditangan Dia. kita merancang dan Dia juga merancang, sesungguhnya perancangan Dia adalah yang terbaik buat kita.

my friend, ila dah pon disahkan mengandung 6 minggu. i'm hepi for both of them. harap2 aku pon akan menyusul mengikut jejak langkah dia. moga Allah perkenankan doa kami.

Robbi hablee miladunlakaa zurritontoiyiban innaka samii uddoa

Tuhanku, berilah kepadaku dari sisi-mu keturunan (anak) yang baik, sesungguhnya engkau Tuhan yang sangat mendengar doa

Surah Ai Imran 3:38

i love ikea

Salam,

hmm...i love ikea, itulah gambaran pertama bila kali pertama menjejakkan kaki ke ikea mutiara damansara hujung minggu lepas. setelah beberapa hari dok mencari maklumat tentang ikea dan dengan berpandukan arah jalan dalam google map akhirnya sampai juga kami sekeluarga ke sana.

tujuan ke sana bukan la hendak shopping sgt tapi more on mendapatkan idea utk menghias rumah. sejak dulu lagi mmg plan nak hias bilik untuk iman, tapi sll je xde masa plus rasa cam tak berbaloi lak sbb kami menyewa. tapi bila pk2 balik tak apela..just buat simple2 je.

tapi...mmg tak sia2 ke sana sbb di sana bermacam-macam contoh hiasan dalaman ade. dari bilik tidur, dapur, bilik bacaan dan macam2 lagi. pendek kata mmg akan dapat idea la kalau nak decorate umah. Seronok n teruja betul.. rasa macam nak tukar semua brg2 kat umah dengan barang ikea...hehehe.. as long as ade duit, nak buat ape pon boleh kan...

layan gambar jap

susun atur dibilik

contoh design bilik tidur kanak-kanak

iman sempat main - mama plan nak beli kerusi n meja mammut ni, sgt cantik

almari cam ni pon ok gak

suka storage cam ni, macam2 mainan iman leh letak n mudah nak ambik

Thursday, September 30, 2010

Alangkah indahnya hidup ini

Ya Rasulullah
Artist: Raihan

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kutatap wajahmu
Kan pasti mengalir air mataku
Kerna pancaran ketenanganmu

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kukucup tanganmu
Moga mengalir keberkatan dalam diriku
Untuk mengikut jejak langkahmu

Ya Rasulullah Ya Habiballah
Tak pernah kutatap wajahmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kami rindu padamu
Allahumma Solli Ala Muhammad
Ya Rabbi Solli Alaihi Wasallim ( 2X )

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kudakap dirimu
Tiada kata yang dapat aku ucapkan
Hanya tuhan saja yang tahu

Kutahu cintamu kepada umat
Umati kutahu bimbangnya kau tentang kami
Syafaatkan kami
Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kutatap wajahmu

Kan pasti mengalir air mataku
Kerna pancaran ketenanganmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Terimalah kami sebagai umatmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kurniakanlah syafaatmu

-----------------------------------------
terasa ingin mengalir airmata bila mendengar lagu ni

Friday, September 17, 2010

Amalan Memperolehi Zuriat

Dalam berdoa, kita disuruh menaruh harapan 100% kepada Allah SWT dan yakin bahawa Allah SWT sahaja yang berkuasa untuk mengabulkan doa kita. Mungkin anda dan suami boleh mencuba amalan berikut. Semoga Allah SWT memberikan jalan penyelesaian yang terbaik untuk anda yang dalam penantian mendapatkan zuriat.

AMALAN PERTAMA

1. Selepas Fajar ataupun solat Subuh
  • Baca Bismillah 1x
  • Kemudian selawat ke atas Rasulullah SAW 3x
  • Setelah itu, sujud dan baca kalimah syahadah 101x
  • Dalam sujud tersebut, mohonlah kepada Allah SWT apa yang kita hajatkan. (Umpamanya: "Ya Allah, kurniakanlah kepada hamba-Mu zuriat atau anak yang soleh yang Engkau berkati di dunia dan akhirat.")
  • Kemudian tutup doa tersebut dengan membaca selawat 3x

2. Suami dan isteri digalakkan mengamalkan cara ini selama 15 hari atau teruskan jika masih belum berhasil.

Jangan cepat putus asa kerana Allah SWT tidak suka terhadap hamba-Nya yang suka berputus asa.

AMALAN KEDUA

1. Suami hendaklah membaca "Ya Mutakabbir" (Allah Yang Maha Memiliki Keagungan) sebanyak 11x sebelum mengadakan jimak.

2. Isteri hendaklah membawa "Ya Awwal" (Yang Tiada Permulaan ada-Nya) 333x setiap hari.

3. Setiap hari, isteri juga hendaklah membaca "Ya Zaljalaali Wal Ikram" 11x, kemudian tiup di dalam air dan minum air tersebut.

4. Suami isteri hendaklah membaca Surah Yusuf, Surah Maryam setiap hari.

Amalkanlah dengan penuh keyakinan agar dimakbulkan oleh Allah SWT akan zuriat yang soleh dan solehah serta mendapat rahmat daripada-Nya.

AMALAN KETIGA

1. Untuk mendapatkan zuriat: Amalkan zikir "Ya Khaliq", " Ya Bari' " dan "Ya Musawwir" semasa 'bersama'. Baca dalam hati daripada awal hingga akhir.

2. Semasa 'pancutan', niatkan untuk mendapatkan anak. Zikir dan doa ini untuk suami atau isteri atau kedua-duanya amalkan.

AMALAN KEEMPAT

1. Tiga bulan amalkan meminum air suam bercampur madu asli(warna hitam) setiap awal pagi (utk si suami).

2. Buat senaman batin tiap2 kali bgn tidur waktu pagi (utk si suami).

3. Amalkan bersedekah setiap hari jumaat, bila ke masjid. Insya-Allah jika diamalkan berhasil.

4. Doa Nabi Zakaria.

5. Surah Al-Waqiah selepas subuh.

6. Lepas maghrib amalkan Al-Mulk (kekuasaan Allah SWT).

7. Banyak bersedekah kepada bayi2 yang baru lahir.

DIET PEMAKANAN

1. Badam (almond) 5 Biji tiap hari.

2. Buah Delima.

3. Buah Zaitun.

4. Buah Kurma.

5. Jauhkan /pantang makan benda2 masam, nanas, minuman bergas pendek kata benda yang berasid.

Lepas tu amik seafood, amik supplements, salah satunya Spirulina amik secara tetap kira2 30 tablet setiap hari, makan sayur & buah.

Suami banyakkan makan makanan jenis berasid spt daging, ayam dll.

6. Jangan minum ais dan minum air kelapa.

Sumber:

http://ratuhati.com/index.php/index.php?option=com_content&view=article&id=606-amalan-memperolehi-zuriat&catid=91&Itemid=180&joscclean=1&comment_id=2830

Friday, August 13, 2010

Rangsang Bahasa Si manja Walaupun Anda Ibu yang Sibuk

Salam,

aku akui masaku agak terhad dengan iman dan banyak perkara yang tak sempat aku ajarkan pada dia. bila balik keje, aku penat n hanya melayan dia main sekejap je. cian anakku..hope tips ni dapat membantu aku dalam mengajar iman. tips ni dipetik dari http://www.ratuhati.com. thanks for the info.

Gunakan masa dalam kenderaan

Banyak yang boleh dipelajari kanak-kanak semasa dalam perjalanan. Jangan hanya melabelkan benda seperti “lori”, “kereta”, “bas” sahaja tetapi mestilah dituruti dengan penerangan terhadap objek tersebut “ lori tu besarnya” “Eh! Eh! Bas tu berhenti... Adik, bas berhenti”. Dengan ini kita dapat merangsang lebih banyak bahasa si manja.

Gunakan masa di dapur.

Ketika sibuk memasak, tidak salah kita memberi peluang kepada anak-kita bermain di dapur. Berikan benda dapur yang tidak berbahaya seperti cawan dan pinggan plastik, periuk dsb. Sambil memasak, berkomunikasilah dengan anak anda. Ceritakan apa yang anda hendak masak, apa yang anda sedang lakukan, apa yang si manja anda sedang lakukan.

Gunakan masa di bilik mandi

Waktu mandi adalah waktu yang paling menyeronokkan buat si manja. Anda boleh membantu si manja mengenali anggota badan mereka, mengenali fungsi anggota badan mereka. Anda boleh membantu dengan membuat bunyi-bunyi yang menyeronokkan semasa mandi, bermain dengan buih, memperkenalkan perkataan seperti busuk dan wangi dan lain-lain.

Gunakan masa semasa menyuap si manja

Masa makan tidak seharusnya sekadar menyuap si manja sehingga kenyang. Ceritakan tentang makanan yang kita suapkan. Ceritakan tentang kebaikan makanan tersebut kepada si manja. Jadikan masa makan sesuatu yang menyeronokkan. Ubah cara suapan dengan berlakon seperti kapal terbang membawa makanan lalu terus masuk ke dalam mulut si manja. Komen rasa makanan dengan mimik muka seperti " Mmmmm.. sedapnya bubur ni"

Jika si manja ingin merasa makanan anda, berikan sebab kenapa si manja tidak boleh memakannya. Buat aksi panas, pedas, masam dengan mimik muka yang berlebihan.. Pasti si manja akan seronok dengan waktu makan mereka.

Walau sesibuk manapun kita, luangkan sedikit masa bersama si manja anda.

Mengira waktu subur

Hmm tetiba je topik ni masuk pada bulan ramadhan. Sebenarnya hati terdetik sayu bila melihat rakan2 dan jiran yang sedang mengandung. Aku gembira melihat mereka tetapi dalam masa yang sama aku sering bertanya Bilakah aku akan mengandung lagi? Teringat lagi betapa indahnya saat mengandungkan iman safwan dulu..tak sabar untuk mengulangi saat itu lagi tapi Allah yang menentukan segalanya. Rezeki dan ajal semuanya adalah ketentuan olehNya. Walau apapon aku bersyukur sbb telah dikurniakan seorang cahaya mata, pengubat segala duka dan lara..iman safwan

Aku akui sebenarnya skrg bkn la masa yg tepat untuk tambah anak memandangkan aku dan abg tggl berjauhan.. Mgkn akan lebih membebankan aku. Tapi semua ni langsung tak membuatkan aku risau, walau jauh mana abg berada, aku yakin Allah akan bantu aku harungi hidup ni walaupon susah..sbb itu la aku inginkan anak lagi..anak adalah rezeki yang tidak bernilai..

Tadi sempat berbual ngan k'ma kat laman facebook. dalam dok berbual tu ade la topik ttg pengiraan waktu subur supaya senang nak dapatkan anak. Mmg aku sll jugak buat pengiraan dengan mengagak hari2 subur. so untuk mendapatkan penerangan yang lebih jelas, aku google kat internet untuk mendapatkan ilmu dan terjumpa blog ini yang sangat berguna untuk kita mengira waktu subur kita.

Waktu subur adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama period seterusnya. Contoh kitaran haid 28hari so 28-14, jadi hari subur adalah pada hari ke 14. Semuanya bergantung kepada kitaran haid masing2. agak mudah kiraan bagi kitaran haid yang teratur. apapon semua atas rezeki Allah. Kita hanya berusaha. Untuk mendapatkan penerangan yang lebih detail ttg pengiraan waktu subur, boleh la baca di laman ini:

http://drazwan.blogspot.com/2008/01/mengira-waktu-subur-wanita.html?commentPage=2

thanks kepada owner blog kerana memberi maklumat yang sangat berguna.

Thursday, August 12, 2010

1st day ramadhan

1st day puasa bulan ramadhan sangat memenatkan. tak tau kenapa..padahal dah start puasa pada isnin lagi untuk ganti puasa. sepanjang pagi rasa tak larat sangat dengan ditambah lagi dengan selsema + perut pon meragam. tapi alhamdulillah sebaik je lepas solat zohor tghari, terus badan rasa segar n bersemangat nak buat keje.

tak plan nak masak ape2 pon utk berbuka, sume beli kat pasar ramadhan. iyela sorang2 makan ngan iman yang langsung taknak makan. penuh dengan orang kat pasar ramadhan..makanan macam2 ade...dah jadi syurga makanan dah kat sana. sume ade..tggl pilih n bayar je.

disebabkan ayah balik malamnya, so kene la pk nak sahur ngan ape. pikir2 just buat nasi goreng + ayam goreng je. so pepagi lagi bangun goreng nasi je coz ayam goreng dah beli siap2 kat param.

hari ni pulak alhamdulillah sbb tak penat sbb smlm ambik ubat selsema n sahur tadi pon ambik sekali lagi. badan pon rasa sihat je walaupon selsema masih ade..kepala pon tak pening2 cam semalam...alhamdulillah..semoga aku sentiasa sihat dan dapat menjalani ibadat pose dengan baik... aminn

untuk berbuka pada hari ni abg yang akan sediakan..tu la kata hubby aku. so lepas abis keje aku bolehla terus balik umah masak nasi je. ari ni 1st day dapat bersahur dan berbuka dengan hubby..alhamdulillah..


Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan muncul lagi

Alhamdulillah...syukurku ke hadrat Ilahi kerana masih diberi kesempatan bertemu dengan bulan ramadhan, bulan yang penuh rahmat..terima kasih Ya Allah..

Gembira dengan kedatangan bulan ramadhan tapi hati sedikit sayu..ramadhan tahun ni hanya berdua dengan iman safwan. Nampaknya sahur akan sorang2 saje.. Tahun lepas dayah still bersama, takla terasa sangat bila makan. Tahun ni terpaksa la sorang2 dengan melayan iman safwan.

Bila agaknya kami sekeluarga akan bersatu seperti keluarga lain. Sesekali hati terasa sedih bila mengenangkan keadaan keluarga yang begini tapi dalam hati aku tetap berdoa moga suatu hari nanti kami akan bersatu.

Aku percaya setiap ape yang ditetapkan Allah ada hikmahnya..Allah pasti akan berikan ganjaran buat orang yang bersabar. Setiap kali hati dilanda sedih, aku cuba kuatkan semangat dengan motivate diri sendiri.. jika aku berasa susah..maka ade org yang jauh lebih susah dan sengsara daripada aku. So aku redha dan seharusnya bersyukur dengan segala nikmat yang Dia berikan pada aku. Semoga aku lebih tabah dan kuat untuk harungi hari2 yang mendatang....aminn

Aku hanya seorang wanita Ya Allah
Adakalanya aku merasakan diri kuat
dan adakalanya aku merasa sangat lemah
merasakan tidak kuat untuk harunginya sendiri
berasakan diri tiada tempat untuk mengadu
sehinggakan airmata menitis laju
ku pujuk diri sendiri
ku kuatkan hati
ku yakinkan diri
aku tidak berseorangan
Engkau sentiasa ada bersama
Sesungguhnya Engkaulah tempat aku mengadu


Monday, August 9, 2010

Akhirnya abah pergi jua

Hari ni genap 6 hari abah pergi... terasa tak percaya je.. raya tahun ni dah tak sama cam dulu.. walaupon sekadar bapa mertua namun dia seperti bapa sendiri. xde bezanya..semoga rohnya dicucuri rahmat dan dia ditempatkan bersama golongan yang beriman.

hari ni 1st day start keje..banyak keje yang tertangguh tapi mood utk buat keje langsung xde. iman pulak tak sihat..demam panas, selsema n batuk. sedih tgk dia..cam tak larat sangat. pagi tadi pon nak tgglkan pon tak sampai hati..itu lah naluri seorang ibu, takkan sanggup dia melihat anaknya menderita.. kalau la boleh ditukar ganti sakit tu kepada mama.. mama sanggup..daripada melihat iman menderita.

tadi masuk keje, just punch je..terus ke matrade..ambik test F41.. susahnya soalan tapi jawab je la yang mana tau. Lom abih masa dah kuar dah..tak larat nak pikir lama2..kalau ade rezeki ade la..kalau xde nak buat camana...mmg dah tertulis itu bukan rezeki kita namanya. Allah dah tetapkan rezeki masing2..kita usaha..tentu ade ganjaranya..insyaallah

Wednesday, July 28, 2010

Rindu Blogging

Lama betul tak post latest news kat blog ni.. really busy lately. Macam2 dah berlaku sepanjang bulan ni. yang terbaru abah sakit n dah operate pon semalam. semoga abah cepat sembuh.

umah kami kat kuantan dah pon siap sepenuhnya n dah ade penyewa..alhamdulillah sejak kami letak iklan kat mudah, banyak call yang masuk bertanyakan rumah kami.. tak sampai seminggu kami dah pon dapat penyewa untuk rumah kami tu.

hujung minggu ni hubby suh balik kuantan..coz abah masih kat hospital. kalau ikutkan plan mgg ni nak ke umah na coz dia ade nak buat mkn2.. nampaknya kena la cancel.

bulan puasa dah nak tiba ni, ade 2 ari lagi puasa kene ganti..hope still sempat..last minit keje gitu la.

Thursday, May 27, 2010

MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST


jom sama-sama kita memeriahkan contest ini bersempena hari ibu bapa.... hadiahnya amat menarik.

CONTEST RUNS now till 11th June 2010

http://malaysianonlinebabyshops.blogspot.com/2010/05/mobs-parent-child-look-alike-contest.html

Here's the SIMPLE steps (FOR BLOGGERS)...
1. Find your BEST LOOK-ALIKE photo (must include one parent and one child)
2. Blog about it with the title "MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST" (other title will be disqualified)
3. Mention about the contest in your blog with links back to this contest page.
4. Add our contest banner on your blog's sidebar/top page
5. Be MOBS follower on blogspot, tweeter and/or Facebook (either one or all)
6. Leave a comment HERE with
PARENT NAME
KIDS'S NAME and AGE :
Tell us about the pics....
Your blog link + email address (no email will be disqualified)


For more DETAIL info about this contest just klik this url
http://malaysianonlinebabyshops.blogspot.com/2010/05/mobs-parent-child-look-alike-contest.html


- - - - here goes to the PICTURE - - - -

~ iman wif ayah ~

Dad's name: Salahuddin Bin Mohamed
Mum's name: Norasiah Binti Mahmood
Kid's name: Mohammad Iman Safwan Bin Salahuddin (1 year 3 month)

about this picture..

this nice picture was captured in a car when we're at tasik shah alam.. its really nice and everybody said that my son is exactly like my hubby..just like father like son..copy n paste. Just look at his eye, nose, mouth..everything like his father except his skin color... he is our love n joy..

~ love you always.. iman ~

Monday, May 10, 2010

Frustrated


Huhu..mama baru je excited bagitau ayah yang mama lewat period dah seminggu pada jumaat ari tu.. hope we will have second baby soon.. tapi tut..tut pagi sabtu mama dah period...:( sangat rasa kecewa.. walau bagimanapon kami tak putus asa..mgkn belum rezeki utk anak kedua.

hujung mgg lepas padat ngan aktiviti berjalan.. pagi sabtu g mines, shopping sluar slack utk mama sbb dah lama tak beli sluar baru. igt nak beli kasut sekali tapi kasut yg disukai tiada saiz pulak.. n then ayah ajak g tesco taman midah..katanya ade ekspo handphone. tak banyak pon gerai n handphone yang dijual bukan la yang best..biasa je so kitorang blah je..balik umah n rest.

pgi ahad, g pasar pagi..teringin sangat nak makan putu mayam..pastu breakfast kat warung pekene nasi lemak je. igtkan nak rest kat umah je ari ni tapi ayah offer g shopping kasut mama..so mama ape lagi cadangkan g midvalley la sbb ade ekspo mamy n baby kat sana. hmm ramai tul org kat sana..cari punya cari kasut..last jumpa gak kat jusco..nasib baik ade saiz..dapat la kasut primavera sepasang..thanks ayah.. pastu g ekspo baby lak..macam2 barangan baby ade kat sana..contest pon ade.. but so many people..last2 we just beli pampers je utk iman n then balik umah sbb iman pon dah tdo.. letih ayah dukung dia..

Editing lagi




Wednesday, May 5, 2010

Gambar utk diframe


Ni la gambar iman yg akan diframekan..dah lama mama plan nak buat ni tapi baru sekarang berkesempatan

edited


just nak tenangkan minda...so inilah hasilnya

Thursday, April 15, 2010

Musim Demam


Selasa, terpaksa aku ambik cuti lagi..iman demam panas..kesian pulak nak tgglkan kat pengasuh.. Malam sebelumnya bawak g klinik, temp 39 C, doktor masukkan ubat kat bontot sbb agak panas badannya..risau terkene kekejangan... Sepanjang malam pulak iman tak boleh tdo..every hour dia mesti bangun n yang pastinya mama pon kene la bangun utk tdokan dia balik...so tired..badan dia pon still panas n mama kene sentiasa tuam ngan tuala basah.

Pagi2 iman dah merengek..kadang2 taknak duduk..nak dukung aje.. lepas mandi, bagi dia makan biskut...n ubat...tu pon susah nak pujuk dia makan ubat..kene tipu2 tapi skrg dia dah makin cerdik dah..dia tau mama letak ubat dalam susu..dia tak nak minum susu...hahaha..tau aje dia. so mama campur dalam air masak..nasib baik nak minum..nak bagi makan ubat pon macam2 teknik kene ada... sepanjang hari mama sentiasa pastikan iman banyak minum air masak..n alhamdulillah panas badan dia menurun..

huhu...baru mama tau erti sebenar pengorbanan ibu..kalau kita tak merasainya sendiri..kita xkan tau susah payah seorang ibu besarkan anak..hope mama akan sentiasa tabah dalam menghadapi ujian daripadaNya..

Tuesday, April 6, 2010

Bengkel lagi


Kali ni aku dimasukkan ke dalam projek SETARA n bengkel diadakan di Pullman Hotel Putrajaya. Tak ramai yang involved dalam projek ni..n macam biasa, boleh bawak family sekali. hotel ni rasanya baru lagi...so far not bad..bilik pon ok jer...menarik gak.. tapi jadual bengkel sangat padat..so my hubby la yang kene jaga iman hujung mgg ni..pandai2 la dia uruskan si iman safwan yang lasak tu..kui..kui2x

jom layan gambar2 kami sepanjang di sana...dalam sibuk2 pon sempat gak berposing..tu pon sebelum balik umah...huhu

our room

pemandangan bangunan di sana, kalau tak silap ade 4 jenis design bangunan mengikut ciri2 tertentu

iman seronok lari sana sini

bab panjat2 tangga lagi la dia suka

pemandangan dari pullman




di beranda bilik hotel




nak balik dah

singgah di jambatan sekejap utk bergambar

walaupon busy ngan aktiviti bengkel tapi seronok gak la dapat kenal tempat baru...tapi penat la sebab esoknya keje...

Wednesday, March 24, 2010

Jalan-jalan di Bukit Cahaya Sri Alam


Hujung minggu...saje2 g jalan2 ke shah alam...dulu dah pegi tempat ni tapi tak sempat jalan sbb dah petang sgt..nak tutup dah




igtkan musim sejuk...musim bunga rupanya...hmm xpe la..lain kali datang musim sejuk..







singgah taman haiwan jap


iman menjerit seronok bila disuruh pegang kuda tu.

Wednesday, March 17, 2010

Aku


Berakhirnya bulan mac ni genapla 5 bulan aku menjadi warga fakulti kejuruteraan...n then bulan depan tamatla kontrak sambilan aku di sini.. aku diberitahu yg aku akan diletakkan dibawah upm holding bermula april ni..maknanya bulan depan..tapi black n white aku belum dapat lagi..alhamdulillah.

sekarang aku tengah sibuk menyiapkan sistem dalam 2 bahasa..terlalu banyak page yang perlu diedit hingga kadang2 aku rasa penat sesangat...kekadang rasa malas sgt nak teruskan semua ni..tapi ini la sumber rezeki aku..skill yang aku ade. hendak atau tidak aku terpaksa bertahan hinggalah aku jumpa kerja yang paling sesuai untuk aku. rasanya seperti aku tidak larat utk terus buat koding ni.

tapi alhamdulillah sepanjang berada di sini banyak yg aku pelajari walaupon terpaksa sendirian..internet adalah sumber ilmu aku yang penting sekarang..banyak membantu dari segi membuat koding...tapi iyelah..sampai bila aku ingin berada di takuk ini..membuat koding sepanjang hayat...uhhh tak mungkin rasanya.

aku teringat satu ayat '
'Kita sering kali bertanya, "Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan?
Quran menjawab, "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia baik bagimu. Boleh jadi kamu menyayangi sesuatu padahal ia buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." Surah al-Baqarah, ayat 216.'

apabila aku membaca ayat di atas aku mula redha ngan ape yang telah ditentukan buatku. mungkin inilah jalan aku atau aku belum lagi dipertemukan jalan yang aku inginkan...sabar..itulah yang penting.. aku akan terus berusaha mendapatkan impian aku.

Monday, March 8, 2010

Iman Safwan One Years Old


Dah genap setahun pon iman n dah macam2 kaletah dia yang ditunjukkan..
  • dah boleh berlari walaupon still tak stabil
  • sume makanan nak makan dengan sendiri walaupon nasi..last2 nasi ke mana pinggan ke mana...bkn makan pon ..just buat selerak..huhu
  • dah tak nak minum air masak guna botol susu..nak guna cawan jer... kalau bagi air dalam botol..jgn harapla nak minum..kalau guna cawan atau gelas, laju jer..
  • gigi sudah 6 batang..still suka gigit mama
  • start minum susu baru...anmum assential..
  • bercakap lom lagi tapi ade la perkembangan skit..cam nak sebut ayah..dah boleh skit2..





"Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu"....Amin..amin ya Rabbalalamin....