Thursday, December 31, 2009

rollout 10 month years old


banyak gak perkembangan iman sewaktu berumur 10 bulan dapat dilihat..lets check it out
  • iman tumbuh 2 batang gigi lagi, satu bawah n satu atas dan menjadikan 3 batang gigi atas dan 1 je kat bawah.
  • iman dah pandai jalan dan sangat aktif berjalan.
  • iman dah pandai main kete mainan dia - siap berdiri lagi but very danger to him.
  • iman dah pandai merajuk, kalau marah atau tak bagi ape yg dia nak..siap guling lagi.
  • dah mula paham jika mama cakap jangan..dia akan stop n diam

Wednesday, December 30, 2009

3 hari 2 malam di Nilai Spring Resort


tajuk entry cam g bercuti...tapi sebenarnya ade bengkel sistem 3 hari 2 malam kat nilai spring resort hotel. tapi kira ok la sbb dapat bawak family bersama ke sana.. so dapat la bersama keluarga di samping bekerja. hubby agak bising gak first2..iyela..dahla hujung mgg ni dia balik pastu mama lak kene keje n dia kene ngasuh iman..hehe.

ari jumaat petang bertolak ke nilai spring..dalam kul 5, lepas asar kami bertolak..tak la jauh mana pon dari cheras..dalam 45 minit jer.. sampai nilai spring dalam kul 6 ptg.. tak ramai yang dah sampai.. so mama check in dulu pastu ktorang g nilai beli mkn malam utk hubby.

bengkel ni tak sediakan mknan buat family..breakfast je family dapat..yg lain support sdr la.


baru sampai di perkarangan hotel nilai spring

ni la bilik yang mama dapat

iman seronok tul dok kat bilik tu

ayah pon smpt posing gak

ni hiasan sempena krismas

ptg 2nd day ~ nak g jalan2 kat nilai

post kat pintu masuk

singgah di ice room, saje nak try aiskrim dia..nampak cam menarik je tempat ni dari luar

tengah menunggu aiskrim ~ iman lak bangun tdo

aiskrim dah sampai...yumm..yumm..sedapnya

iman pon sibok nak makan aiskrim jugak

ayah order air carrot susu jer

ronda2 ngan kete je sekitar kedai2 di nilai

nak pegi swimming pool

ayah aje yg mandi, mama n iman tukang tgk jer ~ yg ni tempat kanak2 mandi

3rd day ~ nak balik dah

post halaman depan hotel



selamat tinggal nilai spring

so far ok la sepanjang tinggal di nilai spring resort.. makanan ok cuma hotel ni masih baru..so dia punya peralatan cam tak complete sangat..tapi bilik mama so far ok..bilik org lain ade yg aircond tak ok..paip senget la...mcm2 ... hujung minggu ni penuh ngan aktiviti..huhu..pastu esoknya kene start dengan keje yang banyak...huhu.

Tuesday, December 22, 2009

hello hello iman


anak mama sorang dah semakin pandai dah n yang paling tak tahannn..sangat-sangat manja, mungkin ikut perangai mama masa kecik...biasa la tu kan..

semalam lepas borak ngan hubby, iman lak main calling..konon2 je la.. dia letak handphone kat telinga pastu bla..bla..bla sorang.. ape yang dicakap..mmg la tak paham langsung. semalam first time dia buat camtu..mgkn selalu sgt tgk mama dia dok bercakap ngan hset camtu..tu yg dia tiru tu..

iman..iman..seronok layan karenah dia.. kalu main bola lagi seronok dia...siap ketawa mengekek.. sejak dah pandai jalan ni, makin lincah dia..jalan pon tak stabil tapi dah nak berlari..tapi dia memang aktif. mana penah duduk diam..rest dia..time tdo, minum susu n makan je la.

cepat betul masa berlalu, daripada iman dalam perut hinggala iman dah nak boleh berjalan, tak terasa masa berlalu... harap2 mama dapat didik iman yang terbaik..

Akhirnya semalam dapat cakap ngan ayah


tajuk entry cam la dah lama tak dapat cakap ngan ayah..haha

alkisahnya camni.. semuanya gara-gara tak bayar bil maxis hampir 2 bulan, so bila dah tak bayar ..maxis stopla connection. nak tak nak kene la bayar, so mama bayar la ari khamis guna maybank2u. igtkan cepat dia proses..tunggu punya tunggu baru semalam dia proses bayaran kat maxis. punya la lama.. mgkn sbb cuti ..kuang!! kuang!! kuang..

so malam tadi dapatla dengar suara hubby yang dirindui..maklumla mgg ni masuk mgg ke-3 tak jupe hubby. hujung mgg ni baru la dia balik umah..yey

** so moral of the story..bayar la hutang ** :)

Monday, December 14, 2009

Ayah tak balik..cedihnyer


hujung mgg yg membosankan... itulah yg boleh dikatakan bila abg xdapat balik. walhal aku dah start cuti ari jumaat lagi coz besday sultan selangor..tapi nasib baik ade iman..dok melayan telatah dia hilang rasa rindu kat hubby.

mgg ni iman dah pandai bangun dan berjalan sendiri dah..dia pon dah makin seronok sebab dah pandai jalan... tgk dia jalan mama lak yg terlebih excited, kalu ayah ade lagi best.. hmm mgg depan pon ayah tak balik.. kristmas nnt baru dia balik..lama gak tu tak jumpa..

dok umah sepanjang ari, keje mama dok capture gambar iman je la.. saje2 untuk koleksi.. jom lihat aksi si comel mama.

panjat meja tamu ~ ntah bila panjat tak tau...tau2 dah atas meja

belajar berjalan..dia hepi sangat2 sbb dapat jalan

tu la keje yg selalu dia buat..tolak meja

kenapa tah tetiba mengamuk..elok2 main..tiba2 nangis lak..lapar agaknya

bab panjat memanjat bagi la kat dia..letih nak kawal

ni nak jadi pomen lak..org beli kete suh pandu..dia dok pusing tayar

suka bebenor la dia panjat sini - dah angkat turun panjat lagi..

ketawa sakan kalu main bola ~ bolanya dibuang ntah ke mana ntah

Monday, December 7, 2009

Aktiviti hujung minggu kami


Agak lama kami sekeluarga tak pegi tasik permaisuri. kalau dulu, time mengandung pon pegi...petang2..tgk2 org ramai kat sana. So ari sabtu ari tu kami sekeluarga pegila ke sana memandangkan cuaca pon agak baik..iyela sll sgt hujan petang2. mmg ramai orang kat sana..petang tu kami ajar iman jalan..pakaikan dia kasut n bagi dia jalan ngan ayah pimpin sebelah tangan.

~ Iman jalan-jalan ngan ayah ~

~ iman main gelongsor..kena jaga2, takut dia jatuh ~

~nak main panjat2 pulak ~

~ rehat jap...penat dah ~

~ tak larat nak jalan dah, ayah dukung ~

~ mama lak dukung ~

~ post kat jambatan gantung ~

~ kasut jatuh la pulak, pakaikan balik ~

~ hepi sebab dapat drive kete, tak bagi ngamuk ~

Rollout iman 9 month

  • iman dah pandai main tepuk amai-amai
  • dah pandai bye-bye bila mama nak tinggalkan
  • dah pandai sebut 'abah' walaupon itu bukanla panggilan untuk ayah dia..mana dia blaja panggil abah pon tak tau
  • suka dok ngomel2 time main2 sorang2..ape yg dicakap..mmg mama tak paham
  • dah mula tumbuh 2 batang gigi atas
  • suka sangat nak gigit kaki orang, tak dapat kaki mama, kaki ayah pon dia nak gigit gak.
  • pantang tengok ayah bukak laptop, pasti dia dulu yang tercongok depan laptop..abis la laptop tu dia kerjakan

Friday, December 4, 2009

Bila mama bosan


bila ku kebosanan..ni la keje yg aku selalu aku buat...belek2 gambar...edit2 n paste kat sini la..takpun cari laman2 web yang ade design yg menarik...untuk dapatkan idea..


Wednesday, November 25, 2009

Me n new job after almost a month


hmm xtau nak citer camana..sejak berpindah tempat keje baru ni, mmg lama gak la tak update blog ni.. cuma bukak tgk jer..xde idea langsung nak bercerita.

walaupon dah hampir sebulan aku keje kat upm, ntah kenapa masih belum dapat sesuaikan diri dengan suasana kat sini..masih lom betul2 rasa semangat untuk terus berkhidmat kat sini..x tau la kenapa????

huhuhu...tiap ari datang keje rasa lemah, kosong... ish! ish! kenapa la aku jadi camni.. mgkn sbb lom dapat kawan yang sesuai dan serasi..iyelah kat unit ni aku sorang je org it, manala ade kwn org it. ari2 datang keje motivate diri sendiri.. 'yes...aku boleh buat ni..aku boleh..boleh dan terus boleh..

'

Sunday, November 1, 2009

Roll out iman 8 bulan

  • iman dah boleh duduk dengan tegap...
  • berat semasa 7.9 kg
  • batuk dan selsema agak lama...cian iman
  • dah boleh panjat katil sendiri...dia hepi sangat bila dapat panjat katil..siap gelak2 lagi
  • suka sangat 'kemaskan' barang kat dapur n rak...abis semua dibuat main..takpun dibaling2..

Wednesday, October 28, 2009

Hasbro Playskool Busy Basics - Step Start Walk 'n Ride



beberapa hari lepas ade tgk iklan kat tv alat permainan ni... tetiba terpikir nak belikan satu buat iman. lgpun cam sesuai jer dengan umur dia skrg n iman pon tgh belajar berjalan. pastu toy ni ade 2 function utk ditolak n ditunggang..molek sgt la tu.

so dua tiga ari ni dok search toy ni..harga?? okla..masih mampu nak beli cuma tak tau kat mana nak beli benda ni.. kat internet mmg leh beli online tapi cam tak best je nak beli online...

igt hujung2 mgg nanti leh la g survey toy ni kat kedai2 alat2 permainan..mana tau ade, xyah la beli online.

Monday, October 19, 2009

Picnic Raya


Hmm..raya ke-4 sempat lagi kami berkumpul di pantai melawi... Pantai melawi mmg our family favorite destination utk berkumpul. Rasanya hampir setiap tahun mmg ade aje idea utk berpicnic ni..lebih2 lagi apabila semua ahli keluarga balik kg. Picnic kali hanya keluarga aku, abe die, abe long n abe yie je yg join. Na n abe ha dah balik umah mak mertua masing..so x dapat la join sama..so far tetap meriah walaupon kali ni xde acara bakar2 ayam coz sume cam mls je nak bakar n sume ade anak kecik..x sesuai asap2 ni.. tapi makanan tetap sedap ngan bihun goreng, kentang, nudget, sandwiches, keropok n buah tembikai.. Seronok tengok anak2 buah mandi..

Sunday, October 18, 2009

Anak mama dah pandai duduk

Hari-hari dalam minggu ni amat mengujakan..melihat iman dah pandai duduk dengan sendiri. So mama dah start ajar iman makan sambil duduk dengan tegap..dia pon cam seronok je. Sebelum ni kalu makan, dia merata pegi merayap dengan merangkak tapi dua tiga hari ni..dia duk je time makan...so nice. Hmm... kalu tak nak dah pandai geleng kepala dah..

Mama hepi sangat sebab iman dah pandai dah panggil ma!! ma!! ma!! but sangat manja anak mama ni. Bila dah bosan main2 sorang...datang panjat mama, nak mama layan dia lak... tapi cian anak mama sbb selsema n batuk tak baik2 lagi. Mama doakan iman cepat2 sihat dan kuat.

Friday, October 2, 2009

Di Hari Raya


Raya tahun ni kami sekeluarga bertemakan hijau...iman ngan ayah sedondong...cuma mama je agak lain skit.. ni la akibatnya sebab beli baju rnaya last minit.. main rembat je depan mata. apapun raya tahun ni lebih bermakna dengan kehadiraan iman safwan. Raya 1st pg kat umah parents mama n ptg baru balik ke salor jupe parents ayah.. diorang sume tak sabar nak tgk iman..iyelah iman antara cucu favorite..ayah kan anak sulung.. so iman cucu sulung abah n ma..

Thursday, October 1, 2009

7 Bulan

  • iman dah pandai merangkak
  • sangat aktif bergerak ke sana ke mari sehingga berpeluh-peluh
  • dah pandai bangun sendiri tapi bergantung pada sofa la
  • dah pandai jalan sendiri ditepi sofa n katil
  • dia cam kurus skit berbanding dulu..mgkn sbb aktif sangat..
  • sakit mata..berjangkit dari cousin dia
  • biasakan dia dengan buah-buahan~especially pisang..dia suka sgt makan
  • sangat suka berguling-guling atas tilam ngan bantal peluk
  • dah pandai nak ikut mama time nak g keje
  • sgt manja hingga tak boleh nak ditinggalkan sorang2...kene teman je dia main

Thursday, September 17, 2009

Mood Raya


waarrr...malasnya wat keje... sume orang dah start balik kg dah.. aku!!??... ish..ish esok keje lagi. hubby pon dah start cuti esok...

skrg kat ofis sume org dalam mood raya dah.. sume cam tension jer esok still kene keje.. ikutkan hati mau je ambik EL ke.. MC ke.. heheee tapi bos awal2 lagi dah ckp x dibenarkan sesiapa ambik cuti awal sbbnya dia dah bg cuti bonus 2 ari.. rabu n khamis.. tapi biasa la.. sape ade mood nak keje bila raya dah dekat giler ni.. sume org igt kampung, umah n kueh raya, baju raya n etc..

eeii tak sabar nak balik kg ni...hope bos bagi la kami semua balik awal esok...

cau cin cau ~ jom raya

Tuesday, September 15, 2009

Kad Raya Design utk K'ma


kad raya ni di design khas atas permintaan by best friend ~ maisarah.. after dia terima kad raya yang telah ku email buat teman2 semalam, katanya kad yg aku hantar tu comel.. so dia pon nak gak satu.. untuk tidak menghampakan permintaannya, so ari ni kusiapkan satu khas buat dirinya n family.. hope dia berpuas hati.. so far blum dapat respon dari dia lagi ni

ni dia respon dari kak ma:
kma: k`ma hntr kad yg yah buat kat kawan2 kat kilang..
kma: semua kata comel..
kma: hehehehe
kma: thanks Yah..
ashy_2905: ye ke
ashy_2905: alhamdulillah
ashy_2905: tgh dok asah skill
kma: heheehe..
ashy_2905: lama x buat
kma: maklum ler eng IT yg buat..
kma: hrp k`ma buat ngna power point je pandai...
kma: kita boleh masuk Music ke?
kma: kalu boleh masuk music lagi beat...
kma: hehehe
kma: demand
ashy_2905: kalu nak pakai music kene pakai tool lain
ashy_2905: yg tu pon tgh dipikirkan
ashy_2905: next year la pulak
ashy_2905: haha
kma: ok....
kma: nnt jgn lupa buat lebih...
ashy_2905: insyaallah

Tuesday, September 8, 2009

Why do i feel so lazy !!!!!


malas tul nak masuk ofis ari...ntah kenapa jadi malas betol..dah masuk ofis pon..mls nk buat keje.. bknnyer xde keje yang nak kene buat tapi bila malas dah melanda..susahnya nak tukar mood supaya jadi rajin... rasa teruk pon ade...xde motivasi langsung..

Thursday, September 3, 2009

Keje ooo keje


huhu...ari ni g demo sistem eSurat di Pejabat Menteri Besar..ramainyer org..cuak gak first2 tapi cool...

hmm balik je ofis isi borang utk apply keje sebagai guru sandaran tak terlatih siswazah utk sekolah agama bantuan kerajaan..due date pada 11 sept 2009 ni...dah tak larat dah tgk coding ari2 ni..naik pening kepala..arap2 ade la rezeki...

then dok apply keje kat jobmalaysia...hahaha..saje nak relax otak sbb dah dua ari dah dok belek sistem eSurat tu n tiap ari kene present kat bos...ari ni take time utk rest otak jap...apapon keje masih banyak dalam senarai...

Tuesday, September 1, 2009

Iman on the board


gaya si cilik ~ my prince iman sewaktu di dalam kereta on the way balik kg hujung mgg lepas..macam2 gaya ade..siap nak merangkak dalam kete..tdo tak igt..guling2 macam atas katil..iman..iman.. :)-
"Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu"....Amin..amin ya Rabbalalamin....